Dynamische opmaak voor measures

In de april 2023 update van Power BI Desktop is de preview functie ‘Dynamic format strings for measures’ toegevoegd in Power BI. Hiermee heb je de mogelijkheid om de opmaak van measures dynamisch te bepalen met behulp van een DAX measure.

In dit item werken we een voorbeeld uit hoe je met dynamic format strings de weergave van bedragen in eenheden, duizendtallen of miljoenen kunt regelen.

Voorbereidingen

Allereerst heb je minimaal de april 2023 versie van Power BI Desktop nodig. Omdat het nog een preview feature is moet je het gebruik van dynamic format strings eerst inschakelen. Onder Options and settings > Options > Preview features kun je de optie ‘Dynamic format strings for measures’ aanvinken.

Ons voorbeeld is de Template Financieel waarin we de forecast afhankelijk van de omvang van de bedragen in eenheden of duizendtallen willen tonen.

blank

Voor dit voorbeeld hebben we al een tabel Weergave gemaakt met daarin de rijen Eenheden, Duizendtallen en Miljoenen. Deze tabel wordt gebruikt in de slicer Weergave.

 

Dynamic format measure

We kiezen de measure die we dynamisch willen opmaken, in dit geval de measure Forecast. Bij ‘Format’ kiezen we voor de optie Dynamic.

blank

Voor de measure kunnen we nu kiezen tussen de opties Measure en Format. Bij Measure staat de inhoud van de measure zelf, bij Format kunnen we de DAX-measure voor de opmaak invullen.

blank

Standaard wordt hierin de measure “#,0” getoond, die gaan we dynamisch maken. We zetten hier een DAX measure in die met de SWITCH-functie, op basis van de gekozen optie in de Weergave slicer, de opmaak in eenheden, duizendtallen of miljoenen laat zien.

blank

Merk hierbij op dat we de eenheden en duizendtallen zonder decimalen laten zien en de miljoenen met 1 decimaal. Iets wat voorheen, zonder dynamic format strings, niet mogelijk was.

Werking

De uitkomst is dat we de weergave van de forecast nu kunnen bepalen door de gewenste weergave in de slicer te kiezen.

blank

Hetzelfde principe is ook te gebruiken voor bijvoorbeeld de weergave met een dynamisch valutateken, het conditioneel opmaken van bedragen of percentages, etc. Het is zelfs mogelijk om de opmaak automatisch te laten bepalen op basis van de grootte van de bedragen, zonder het gebruik van een slicer.

Weer een mooie toevoeging in Power BI om dashboards nog dynamischer te maken!

Voetnoot: het was al eerder mogelijk om dynamic format strings te gebruiken, maar daarvoor had je externe tools zoals Tabular Editor nodig. Nu is dit als functionaliteit toegevoegd aan Power BI Desktop en daarmee nog toegankelijker geworden voor de meeste Power BI gebruikers.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *