DAX voor Financials #2 – FILTER

In deze serie DAX voor Financials leggen we een aantal veelgebruikte DAX-formules uit. We behandelen daarbij formules die veel gebruikt worden voor financiële rapportages en dashboards. We kijken dus naar DAX vanuit de optiek van een accountant, controller of administrateur. 

We werken in dit voorbeeld verder met de dataset uit het vorige blog item.

FILTER

De FILTER functie gebruik je om de regels uit een tabel te filteren. De input is een tabel en de output is een tabel.

FILTER(<table>,<filter>)

De eerste parameter is de brontabel waarop je een filter wilt toepassen. In de tweede parameter bepaal je hoe er gefilterd moet worden. Het resultaat is de gefilterde tabel. 

Stel dat we de SUMX functie uit het vorige blog item willen gebruiken en het Aantal * Prijs willen berekenen, maar dan alleen voor de regels met Klantnr 1000. 

blank

De eerste parameter van SUMX is een tabel waarover de iteratie gedaan moet worden. In plaats van dat we hier de volledige tabel Mutaties ingeven, geven we nu de gefilterde tabel door met alleen de regels met Klantnr 1000. Over deze regels gaat SUMX itereren en per regel Aantal * Prijs uitrekenen. Het resultaat is het bedrag voor Klantnr 1000.

blank 

Belangrijk is om te letten op de volgorde. Eerst wordt de tabel gefilterd, op de gefilterde regels wordt daarna de iteratie uitgevoerd. Op die manier worden alleen de waarden berekend die nodig zijn voor het eindresultaat van de functie en worden er geen resources onnodig gebruikt.

Filter over filter

De eerste parameter van de FILTER functie is een tabel. Dat kan een tabel zijn die al gefilterd is, bijvoorbeeld door een slicer op je pagina. Belangrijk om te realiseren is dat FILTER het bestaande filter in stand houdt. Via de FILTER functie wordt er een extra filter aan deze tabel toegevoegd. In latere blogs zullen we gaan bekijken hoe je een bestaand filter kunt aanpassen.

Verder is het belangrijk om te weten dat FILTER ook een iterator is, een functie die regel voor regel wordt uitgevoerd. In ons voorbeeld wordt regel voor regel bekeken of het klantnr 1000 is en zo ja, dan wordt de regel meegenomen in het eindresultaat. Het filter wordt toegepast in de context van een regel. In het volgende blog meer over de verschillende contexten.

Meer weten?

Met Power BI maak je in korte tijd fraaie dashboards en rapportages. Vanuit Davista helpen we je daar graag mee op weg. Voor diverse softwarepakketten bieden we connectors aan, zodat je jouw data in Power BI kunt gebruiken. Voor een snelle start kun je aan de slag met een standaard dashboard of met één van de templates. Natuurlijk kunnen we je ook helpen met een dashboard op maat, of we geven je een training zodat je zelf jouw dashboards kunt maken.

Nodig ons gerust uit voor een vrijblijvende kennismaking, zodat we de meerwaarde voor jouw onderneming kunnen laten zien.

Reacties zijn gesloten.

Reageren is niet mogelijk