Online je Power BI datamodel bewerken

Yes, dit is een grote stap vooruit in Power BI!

Je kunt nu online het Power BI datamodel bewerken. Dus online (in je browser, zonder Power BI Desktop!) de relaties in het datamodel aanpassen, DAX-measures toevoegen en de row level security instellen.

Voorheen kon je deze aanpassingen alleen doen in Power BI Desktop. Dus eerst de PBIX downloaden, openen in Power BI Desktop, de aanpassingen doorvoeren en opnieuw publiceren naar de Power BI Service. Nu is dat niet meer nodig, je kunt dit direct online in de Power BI Service bewerken.

Instellen in de Power BI Service

Om het datamodel online te kunnen bewerken moet je dat eerst activeren in de werkruimte. Ga naar de werkruimte en klik daar op Instellingen.

blank

Klap de optie Geavanceerd open en scroll helemaal naar beneden, daar kun je het vinkje ‘Gebruikers kunnen gegevensmodellen bewerken in de Power BI-service (preview)’ aanzetten.

blank

Voor de gegevenssets in deze werkruimte heb je nu de mogelijkheid om het online te bewerken.

 

Datamodel online aanpassen

Je bewerkt het datamodel in de werkruimte, klik hiervoor op de regel van de gegevensset.

blank

Klik bovenin op de knop ‘Gegevensmodel openen’.

blank

Je komt nu in het scherm waar je het datamodel kunt bewerken.

blank

Je kunt hier nu drie zaken bewerken:

  • De relaties tussen tabellen
  • De DAX measures, columns en tables
  • De rollen voor Row Level Security

Al deze opties werken precies hetzelfde als in Power BI Desktop, lekker consistent!

Tip: het kan zijn dat de knop ‘Gegevensmodel openen’ nog disabled is. in dat geval moet je je dashboard openen in de laatste versie van Power BI Desktop en het opnieuw publiceren. Hierdoor wordt de metadata in de model geüpdatet, wat nodig is om deze optie te kunnen gebruiken.

 

Een voorbeeld, stap voor stap

Als voorbeeld gaan we een DAX measure voor de Omzet YTD toevoegen. We klikken op de knop ‘Nieuwe meting’ en voegen de nieuwe measure toe. (Check: intellisense werkt online ook zoals het hoort!)

blank

De getalopmaak moeten we nog doen in het Eigenschappen paneel, hopelijk kan dat in de toekomst ook in de ribbon, net als in Power BI Desktop.

blank

De wijzigingen worden meteen bewaard, je hoeft ze niet zelf op te slaan.

 

We openen nu het rapport in de browser en klikken daar op de knop ‘Bewerken’.

blank

Daar kunnen we op de gebruikelijke manier een extra KPI toevoegen voor de Omzet YTD.

blank

 

Geen Power BI Desktop meer nodig?

Veel aanpassingen kun je nu online doen in de Power BI Service. Het valt op hoe soepel het allemaal werkt, eigenlijk nauwelijks verschil met de werking in Power BI Desktop. De schermen zien er grotendeels hetzelfde uit, lekker herkenbaar allemaal.

Zeker voor Mac gebruikers is dit een welkome toevoeging, dit brengt Power BI weer een stukje dichterbij voor een Mac.

Maar het maakt Power BI Desktop nog niet overbodig. Je kunt nu veel dingen in je browser doen en hebt minder vaak Power BI Desktop nodig. Voor uitgebreidere aanpassingen en voor bewerkingen in de data-import (lees: Power Query) is Power BI Desktop nog wel steeds nodig. Maar erg prettig dat je kleine aanpassingen nu gewoon online in de Power BI Service kunt doen!

Tip: lees ook de documentatie van Microsoft (en de known limitations) over deze nieuwe feature op Gegevensmodellen bewerken in de Power BI-service (preview) – Power BI.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *