Open data gebruiken in Power BI

Dit is een artikel uit een serie over het gebruik van dynamische dashboards in Microsoft Power BI. Inzicht krijgen in je data en op basis daarvan bijsturen, dat is in het kort de kracht van Power BI. De data kan overal vandaan komen: CRM, ERP, HRM, finance, big data, Excel, internet, bedenk het maar. In deze serie laten we je de mogelijkheden zien aan de hand van Bits & Bikes B.V., een fictieve groothandel in fietsen en fietsaccessoires. Onderaan dit artikel kun je zelf aan de slag met het dashboard.

Open data gebruiken in Power BI

Op internet staat enorm veel informatie. Hoe leuk zou het zijn als je daar wat mee kunt in je eigen dashboards. Nou, goed nieuws: dat kan! Er zijn meerdere manieren waarmee je de data van het web kunnen inlezen in Power BI. De mooiste is via een webservice, als die beschikbaar is. Een andere manier is om simpelweg een tabel vanaf een website in te lezen in Power BI.

Databronnen

Vanuit de overheid worden veel gegevens als ‘open data’ beschikbaar gesteld. Een bekend voorbeeld hiervan is het kentekenregister van het RDW. Maar op dit moment zijn er meer dan 11.000 verschillende datasets die kosteloos worden aangeboden via https://data.overheid.nl. Een grote aanbieder van open data is het CBS, met veel bruikbare en betrouwbare datasets. En goed nieuws: in het nieuwe Regeerakkoord wordt de vindbaarheid en toegankelijkheid van open data genoemd als actiepunt voor de komende 4 jaar.

Demografische data

In deze demo hebben we bijvoorbeeld het aantal inwoners (mannen en vrouwen) van het CBS ingelezen, onderverdeeld naar provincie en naar leeftijdscategorie. Wanneer je producten aanbiedt voor een bepaalde leeftijdscategorie, dan kun je hiermee in beeld brengen in welke provincies of gemeentes je doelgroep woont. Handige marketinginformatie!

blank

Geografische data

Voor een fietsengroothandel kan het handig zijn om te weten waar de meeste fietsroutes in Nederland zijn. Goede kans dat de vraag naar fietsen daar groter is. Op internet is een tabel met het aantal kilometer aan fietsroutes per provincie snel gevonden. Met Power BI breng je dat eenvoudig in beeld.

blank

Vervolgens zetten we daar een grafiek naast met de omzet per provincie die dit jaar gerealiseerd is. Zo hebben we eenvoudig in beeld gebracht waar mogelijke groeikansen liggen.

blank

Meer weten?

In het volgende artikel gaan we verder met externe data van het internet. We gaan kijken hoe bepaalde trends zich verhouden tot de omzet.

Rapport Demografische analyse

Klik op het pijltje blank rechts onderin om het dashboard op volledig scherm te tonen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *