Rolling forecast berekenen met Power BI

Dit is een artikel uit een serie over het gebruik van dynamische dashboards in Microsoft Power BI. Inzicht krijgen in je data en op basis daarvan bijsturen, dat is in het kort de kracht van Power BI. De data kan overal vandaan komen: CRM, ERP, HRM, finance, big data, Excel, internet, bedenk het maar. In deze serie laten we je de mogelijkheden zien aan de hand van Bits & Bikes B.V., een fictieve groothandel in fietsen en fietsaccessoires. Onderaan dit artikel kun je zelf aan de slag met het dashboard.

Rolling forecast berekenen met Power BI

Als het gaat om de vergelijking van de werkelijke omzet met de begrote omzet, dan worden daarvoor vaak meters gebruikt. In dit artikel laten we je zien hoe je nog meer inzicht krijgt door de rolling forecast in beeld te brengen.

blank

Hier zien we bijvoorbeeld dat er deze maand € 7.660K aan omzet begroot is en dat hiervan al € 6.565K is gerealiseerd. Het is echter wel van belang om te weten in hoeverre de maand al is verstreken. Als we halverwege de maand zitten, dan gaan we de begroting waarschijnlijk wel halen. Zitten we al aan het eind van de maand, dan wordt het opeens een stuk lastiger.

Begrote omzet en rolling forecast

In zo’n situatie geeft een rolling forecast meer inzicht. De rolling forecast voor de omzet van deze maand kunnen we berekenen door de werkelijke maandomzet tot en met vandaag te nemen, en daar de begrote omzet voor het resterende deel van de maand bij op te tellen. Als we dat voor elke dag van deze maand berekenen, dan kunnen we de ontwikkeling van de rolling forecast gedurende de maand in beeld brengen.

Kalender

Voordat we een meting in DAX kunnen maken, hebben we wat extra cijfers nodig. De werkelijke omzet tot en met vandaag is niet zo moeilijk, die hebben we al. Maar we moeten ook weten wat de resterende begrote omzet voor deze maand is. In dit voorbeeld hebben we deze maand een omzet van € 7.660K begroot. Als we er in dit voorbeeld voor het gemak vanuit gaan dat de omzet gelijk verdeeld over de maand binnenkomt, dan kunnen we uitrekenen hoeveel dagen we deze maand nog hebben te gaan. Zo kunnen we een percentage berekenen voor de ‘resterende maand’.

Berekening rolling forecast

De DAX-functie voor de omzet rolling forecast is als volgt:

Omzet rolling forecast = [Omzet laatste maand] + ([Omzet begroot] * [Resterende maand])

We nemen de omzet van deze maand en tellen daar de begrote omzet voor het resterende gedeelte van deze maand bij op. In de DAX-functie voor de ‘resterende maand’ laten we per dag van de maand een percentage berekenen die vermenigvuldigd wordt met de begrote omzet van deze maand.

Visualiseren

Als we dit in een lijngrafiek laten zien, dan zien we opeens of we voor of achter lopen op de begroting. De rode lijn geeft de begrote maandomzet weer, daar moeten we op uitkomen. De groene lijn laat de werkelijke maandomzet zien, met ter vergelijking in de zwarte lijn de maandomzet van vorig jaar. In de gele lijn wordt de rolling forecast getoond.

blank

Je ziet meteen dat de rolling forecast veel meer inzicht geeft dan een omzetmeter. Al gedurende de maand is te zien dat we achter lopen op de begrote omzet en dat deze achterstand steeds groter werd (verschil tussen rode en gele lijn). Zo werd het al gedurende de maand mogelijk om actie te ondernemen. En dat is dé reden om BI-tooling te gebruiken.

Meer weten?

Het volgende artikel wordt ook weer een hele leuke! We gaan kijken hoe je gegevens van het internet kunt gebruiken om je doelgroep in kaart te brengen.

Rapport Omzetanalyse

Klik op het pijltje blank rechts onderin om het dashboard op volledig scherm te tonen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *