Analyse van personeel en HRM met Power BI

Dit is een artikel uit een serie over het gebruik van dynamische dashboards in Microsoft Power BI. Inzicht krijgen in je data en op basis daarvan bijsturen, dat is in het kort de kracht van Power BI. De data kan overal vandaan komen: CRM, ERP, HRM, finance, big data, Excel, internet, bedenk het maar. In deze serie laten we je de mogelijkheden zien aan de hand van Bits & Bikes B.V., een fictieve groothandel in fietsen en fietsaccessoires. Onderaan dit artikel kun je zelf aan de slag met het dashboard.

Analyse van personeel en HRM met Power BI

Dit keer een artikel om gewoon wat ideeën op te doen van de verschillende soorten data die je met Power BI in beeld kunt brengen. Dus even geen DAX-functies en metingen, maar gewoon een paar voorbeeld grafieken.

Organisatie

Om te beginnen een paar voorbeelden over het in beeld brengen van de organisatie. Bijvoorbeeld de grootte van de verschillende afdelingen. Vaak wordt dat gedaan met cirkeldiagrammen, maar ook een treemap of een ringdiagram zijn erg geschikt om de onderlinge verhoudingen weer te geven. Al deze grafieken hebben een drill-down mogelijkheid, om door te klikken naar onderliggende niveau’s.

blank  blank  blank

Uren

Bij analyse van de productiviteit gaat het vaak om het in beeld brengen van uren. Gewerkte uren vergeleken met normuren, de productiviteit van afdelingen of medewerkers, het aantal beschikbare uren/FTE op een afdeling, etc. Op het gebied van uren zijn er veel mogelijkheden voor het in beeld brengen en het vergelijken van data. Afhankelijk van de behoefte van een organisatie kunnen daar heel bruikbare dashboards en KPI’s voor worden ingericht.

blank  blank

Verzuim

Op HR-afdelingen van grotere organisatie zijn verzuimcijfers een belangrijke KPI. Als de data beschikbaar is, is het voor Power BI een koud kunstje om het in beeld te brengen. Denk aan het vergelijken van de verzuimcijfers van de verschillende afdelingen, het bekijken van de ontwikkeling in de verzuimcijfers over een bepaalde periode, noem maar op. Ook hier geldt dat de behoefte van een organisatie bepalend is voor welke data in beeld wordt gebracht en de manier waarop het wordt getoond.

blank  blank

Thema’s

In Power BI is het mogelijk om te werken met thema’s, waarmee je eenvoudig het kleurgebruik en de layout van een rapport kunt instellen. Op die manier kun je een rapport opmaken in je eigen huisstijl, of kun je gebruik maken van betekenisvolle kleuren om een dashboard nog intuïtiever te maken.

blank

Meer weten?

In het volgende artikel laten we zien hoe je met behulp van de begrote omzet en de werkelijke omzet een rolling forecast kunt berekenen.

Rapport Personeelsanalyse

Klik op het pijltje blank rechts onderin om het dashboard op volledig scherm te tonen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *