Voorraadanalyses maken met Power BI

Dit is een artikel uit een serie over het gebruik van dynamische dashboards in Microsoft Power BI. Inzicht krijgen in je data en op basis daarvan bijsturen, dat is in het kort de kracht van Power BI. De data kan overal vandaan komen: CRM, ERP, HRM, finance, big data, Excel, internet, bedenk het maar. In deze serie laten we je de mogelijkheden zien aan de hand van Bits & Bikes B.V., een fictieve groothandel in fietsen en fietsaccessoires. Onderaan dit artikel kun je zelf aan de slag met het dashboard.

Cumulatieven berekenen met Power BI

In de vorige artikelen hebben we gekeken naar de waarden in het bepaald tijdsbestek. Bijvoorbeeld de omzet per dag of per maand. En dan vergeleken met dezelfde dag of maand in het vorige jaar. Bij andere posten (met name balansposten) willen we weten wat de cumulatieve waarde is. Het is bijvoorbeeld niet zo interessant om te weten wat de mutatie van de bankrekening op een bepaalde dag is, het is veel interessanter om te weten hoe het saldo van de bankrekening zich ontwikkelt.

Voorraadwaarde

Hetzelfde geldt ook voor de voorraadwaarde. Interessant is om te weten hoe de waarde van de voorraad zich gedurende het jaar ontwikkelt. In de financiële administratie heb je vaak beschikking over het saldo op de beginbalans en vervolgens per dag de voorraadmutaties. Voor elke dag in dit jaar willen we dan weten wat het cumulatieve saldo was van de beginbalans, plus of min alle mutaties vanaf de beginbalans tot en met die betreffende dag. En zo voor elke dag tot en met vandaag.

Cumulatieven berekenen

Voor de berekening van het cumulatieve voorraadwaarde kunnen we een DAX-formule gebruiken.

Voorraadwaarde dit jaar = 
CALCULATE(
    SUM(Voorraad[Mutatie voorraadwaarde]);
    FILTER(
        ALL(Kalender[Datum]);
        Kalender[Datum] <= MAX(Kalender[Datum])
    )
)

We gebruiken hiervoor de CALCULATE formule. Deze berekent de som van alle mutaties in de voorraadwaarde, binnen een bepaald datumbereik. Het datumbereik is, per kalenderdag, alle datums tot en met deze kalenderdag. Deze meting geeft als resultaat per kalenderdag van het jaar de cumulatieve waarde van de voorraad.

Visualiseren

Vervolgens kunnen we de meting ‘Voorraadwaarde dit jaar’ tonen in een lijngrafiek. In dit voorbeeld laten we de ontwikkeling per maand zien, zodat we de voorraadwaardes van de verschillende jaren kunnen vergelijken. Maar uiteraard kun je op dezelfde manier ook de ontwikkeling binnen een maand zien, vergeleken met dezelfde maand in de voorgaande jaren.

blank

Meer weten?

In het volgende artikel laten we een paar voorbeelden zien van data op gebied van personeel en HRM. Dat doen we met een personeelsanalyse.

Rapport Voorraadanalyse

Klik op het pijltje blank rechts onderin om het dashboard op volledig scherm te tonen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *