Trends zichtbaar maken met Power BI

Dit is een artikel uit een serie over het gebruik van dynamische dashboards in Microsoft Power BI. Inzicht krijgen in je data en op basis daarvan bijsturen, dat is in het kort de kracht van Power BI. De data kan overal vandaan komen: CRM, ERP, HRM, finance, big data, Excel, internet, bedenk het maar. In deze serie laten we je de mogelijkheden zien aan de hand van Bits & Bikes B.V., een fictieve groothandel in fietsen en fietsaccessoires. Onderaan dit artikel kun je zelf aan de slag met het dashboard.

Trends zichtbaar maken met Power BI

In het vorige artikel hebben we laten zien hoe je berekeningen kunt maken om data te vergelijken met vorig jaar. In dit artikel willen we een berekening maken om te zien hoe een kengetal zich ontwikkelt in de loop van de tijd. Als voorbeeld gaan we kijken naar de offerteduur, dus hoe lang een offerte gemiddeld open staat. Door dit over een bepaalde periode te vergelijken, kunnen we zien of de trend positief of negatief is.

Tijdsduur berekenen

In de feitentabel Verkoop hebben we per regel een offertedatum en een orderdatum. Als we het verschil hiertussen berekenen dan weten we de offerteduur. DAX beschikt over een groot aantal datumfuncties. Voor deze berekening gebruiken we de functie DATEDIFF.

Offerteduur = DATEDIFF(Verkoop[Offertedatum];Verkoop[Orderdatum];DAY)

Met de functie DATEDIFF berekenen we het verschil tussen de offertedatum en de orderdatum, uitgedrukt in aantal dagen. De functie DATEDIFF kan naast het verschil in dagen ook het verschil in andere tijdseenheden berekenen, zoals uren, weken, kwartalen of jaren. Een erg krachtige functie die vaak wordt gebruikt.

Visualiseren

Nu we de offerteduur berekend hebben, kunnen we dit visueel maken in een grafiek. Daarvoor gebruiken we dit keer een staafdiagram.

blank blank

Op de as van de staafdiagram tonen we de jaren en de maanden. De waarden van de staafdiagram worden gevuld met de berekende offerteduur. Echter niet de som van de offerteduur, maar de gemiddelde waarde van de offerteduur.

Drill-down

Op de as van de staafdiagram hebben we gekozen voor de velden Jaar en Maand. Dat betekent dat we twee niveau’s hebben op de as. In eerste instantie wordt het bovenstaande niveau (jaar) getoond. Door te klikken op een staaf van een jaar, worden de maanden van dat jaar getoond. Een andere mogelijkheid om naar een lager niveau te gaan is met behulp van de knoppen die boven de titel getoond worden zodra je de staafdiagram selecteert.

blank blank

Meer weten?

In het volgende artikel laten we meer zien over hoe je cumulatieve waarden kunt berekenen. Dat doen we aan de hand van een rapport met een voorraadanalyse.

Rapport Verkoopanalyse

Klik op het pijltje blank rechts onderin om het dashboard op volledig scherm te tonen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *