Opmaak van visualisaties in Power BI

Dit is het laatste artikel uit een serie over het gebruik van dynamische dashboards in Microsoft Power BI. Inzicht krijgen in je data en op basis daarvan bijsturen, dat is in het kort de kracht van Power BI. De data kan overal vandaan komen: CRM, ERP, HRM, finance, big data, Excel, internet, bedenk het maar. In deze serie laten we je de mogelijkheden zien aan de hand van Bits & Bikes B.V., een fictieve groothandel in fietsen en fietsaccessoires. Onderaan dit artikel kun je zelf aan de slag met het dashboard.

Opmaak van visualisaties in Power BI

Het is van belang om de grafieken in Power BI zo op te maken dat de inhoud ervan snel geïnterpreteerd kan worden. Als er alleen cijfers in een tabel staan, dan is het lastig om de inhoud meteen te beoordelen. Je zult de cijfers eerst moeten lezen om het te kunnen beoordelen. Vergelijk beide tabellen hieronder maar eens, in welke van de twee zie je het snelst alle 4-en?

blank

Bij het lezen van een dashboard wil je je focussen op de uitzonderingen. Daar wil je actie op kunnen ondernemen. We laten een aantal manieren zien waarop je het verzuimpercentage zodanig kunt opmaken dat je het snel kunt interpreteren.

Voorwaardelijke opmaak

Met behulp van voorwaardelijke opmaak kun je de waarden in een tabel een achtergrondkleur geven. Groen staat voor goed, rood staat voor niet goed. Op deze manier springen de medewerkers met het hoogste verzuimpercentage er meteen uit.

blank

Iconen

Wanneer de getallen zelf niet zo van belang zijn, kun je ook met behulp van iconen aangeven of de score goed is of niet. Met behulp van een DAX-formule kun je de url van een icoon teruggeven. Bijvoorbeeld een rood stopteken bij alle waarden boven de 2%, bij alle waarden eronder een groene vink.

blank

Bullet Chart

Ook met behulp van een bullet chart (een custom visual) kun je meer betekenis geven aan de waarden. Door in de achtergrond de kleuren te laten overlopen van groen naar rood, kun je in oogopslag zien of de score goed is of niet.

blank

Infographic

Tot slot een wat speelsere manier om data weer te geven, namelijk met een infographic. Ook dit is een custom visual, waarmee je de mogelijkheid hebt om de data wat meer te laten spreken. Je kunt werken met eigen afbeeldingen, zodat je helemaal je eigen weergave kunt creëren.

blank

Meer weten?

Dit is het laatste artikel in deze 10-delige serie. Wil je meer weten over de mogelijkheden van Power BI of wil je weten hoe je dit kunt toepassen in je eigen organisatie? Neem dan vrijblijvend contact op!

Rapport Visualisatie voorbeelden

Klik op het pijltje blank rechts onderin om het dashboard op volledig scherm te tonen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *