Wat als…

Wat als we onze verkoopprijzen met 1,5% inflatiecorrectie aanpassen? Wat als we een extra verkoper aannemen en we 15% meer kunnen verkopen? Wat als we hogere factuurkorting geven bij grote orders? Vragen die je als ondernemer ongetwijfeld hebt, maar niet altijd gemakkelijk kunt beantwoorden. In dit artikel laten we een dashboard zien waarmee je zelf een What-If analyse kunt doen.

Spelen met parameters

Het leuke van de What-If analyse in Power BI is dat je zelf met de parameters kunt spelen en meteen het effect ziet in het dashboard. Wat als we meer korting geven? Het effect is een lagere omzet. Maar wat als daardoor de verkoopaantallen stijgen? Misschien leidt dat samen wel tot een hogere omzet. Maar bij welke combinatie van korting en verkoopstijging pakt het positief uit en wanneer negatief. Dat zijn de parameters waar je als ondernemer mee wilt spelen, zodat je de juiste beslissing kunt nemen.

Meteen het effect zien

In het dashboard hieronder kun je 3 parameters wijzigen. De aanpassing van de verkoopaantallen, de aanpassing van de verkoopprijzen en de factuurkorting. Als je één van deze parameters aanpast, zie je meteen het effect ervan in het dashboard. De combinatie van deze 3 parameters leidt tot een hogere of lagere omzet.

Klik op het pijltje blank rechts onderin om het dashboard op volledig scherm te tonen.

In de grafieken vergelijken we de werkelijke omzet met de omzet die er zou zijn geweest in het ingestelde scenario. Dat geeft een duidelijk beeld van het totale omzeteffect bij de verschillende parameters.

Meer weten?

Davista zorgt ervoor dat uw data wordt omgezet in actiegerichte dashboards die gebruikt worden als stuurmiddel. Wil je meer weten over de mogelijkheden van Power BI of wil je weten hoe je dit kunt toepassen in je eigen organisatie? Neem dan vrijblijvend contact met ons op!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *