RGS in Power BI

Het is de Week van RGS, een evenement waarin het Referentie Grootboek Schema in de spotlights staat. Deze week worden er allerlei workshops georganiseerd met als doel om RGS te promoten en bij het grote publiek bekend te maken. Kijk eens op www.deweekvanrgs.nl voor meer informatie over dit event.

Voor mij reden om te kijken hoe je gebruik kunt maken van RGS in je Power BI dashboard.

Referentie Grootboek Schema

blank

RGS is een generiek grootboekschema met als doel om de gegevensuitwisseling eenvoudiger en gestandaardiseerd te laten verlopen. De kern is dat aan elke grootboekrekening een extra RGS-code wordt gekoppeld, waarna de saldi per RGS-code geëxporteerd kunnen worden. De ontvangende partij kent de RGS-codes en kan de gegevens geautomatiseerd verwerken. De huidige versie van het referentie grootboekschema is RGS v3.1.

Exact Online

In ons voorbeeld importeren we de grootboekrekeningen, grootboekmutaties en RGS-codes uit Exact Online, via de Power BI Connector voor Exact Online. Daarnaast hebben we ook het Excel-bestand met RGS-codes (zie https://www.referentiegrootboekschema.nl/) in Power BI ingelezen, zodat alle kenmerken van de RGS-codes (zoals bijvoorbeeld de sorteervolgorde) in het datamodel aanwezig zijn.

De RGS-codes voor de omzetrubrieken zien er in Power BI als volgt uit:

blank

In het datamodel van Power BI leggen we de relaties tussen de grootboekrekeningen en de RGS-codes, dat doen we met een tussentabel met de grootboekmapping:

blank

Vervolgens kunnen de cijfers visueel gemaakt worden in het dashboard. Uiteraard heb je daar alle mogelijkheden van Power BI tot je beschikking. In dit voorbeeld hebben we er een winst- en verliesrekening van gemaakt in tabelvorm.

blank

Conclusie: het is mogelijk om RGS in te zetten als rubricering van een Power BI dashboard. Het voordeel zit hem met name in de standaardisatie. Een nadeel is wel de enorme hoeveelheid aan rubrieken, waardoor het gauw onoverzichtelijk wordt. Maar gelukkig kun je de rubrieken zonder saldo weglaten.

Wanneer je een dashboard hebt gemaakt op basis van RGS, dan is het daarna eenvoudig om hetzelfde dashboard ook voor een andere administratie in te zetten.

Meer weten?

We creëren oplossingen met behulp van Microsoft Power BI. Een toegankelijke tool waarmee je in korte tijd een helder inzicht krijgt in je data. Power BI kan gekoppeld worden met vrijwel alle (offline en online) software en ook met diverse externe open databronnen.

Nodig ons gerust uit voor een vrijblijvende kennismaking, zodat we de meerwaarde voor jouw onderneming kunnen laten zien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *