De 5 belangrijkste KPI’s voor dienstverlenende bedrijven

Business Intelligence is een manier om de prestaties te meten binnen je onderneming. Het geeft inzicht in hoe de onderneming ervoor staat. Het verklaart waarom de ene prestatie vooroploopt en de andere prestatie achterblijft. Bij business intelligence draait alles om het verkrijgen van inzicht en het kunnen ondernemen van actie. In elke sector en afdeling zijn er weer andere inzichten relevant. In deze blog geven we je de 5 belangrijkste KPI’s voor dienstverlenende bedrijven.

Dienstverlenende bedrijven

Bij bedrijven in de dienstverlening zijn de KPI’s gericht op het in beeld brengen van de doorlooptijden en voortgang van de diensten. De 5 belangrijkste KPI’s zijn:

  1. Projectvoortgang: blankdeze KPI berekent het verschil tussen enerzijds de nog benodigde uren om het werk af te krijgen en anderzijds de toekomstige uren die in de planning staan. Dit geeft voortijdig aan of het project binnen de begroting afgerond kan worden, of dat er een overschrijding in uren verwacht moet worden. Met deze KPI is het mogelijk om vooraf actie te ondernemen.
  2. Declarabiliteit: hoeveel procent van de uren is ook daadwerkelijk declarabel? Breng dit vanuit meerdere dimensies in beeld, bijvoorbeeld per project, per team of per medewerker. Door op basis van verkregen inzichten tijdig te schakelen, kun je omzetlekkage voorkomen.
  3. Productiviteit: de productiviteit kun je meten op verschillende manieren. Bijvoorbeeld als effectiviteit (de goede dingen doen) of als efficiëntie (de dingen goed doen). Productiviteit kan gemeten worden op resultaat of op inspanning. In beide gevallen gaat het om de trends die je ontdekt en tijdig onderkent.
  4. Projectmarges: de projectmarge is een kosten/batenanalyse van de verschillende projecten. Door projecten te vergelijken komen de verschillen boven water en kan hierop geacteerd worden. Uiteraard mag een vergelijking van de projectbegroting met de actuals daarbij niet ontbreken.
  5. Onderhanden werk: als onderdeel van cash-management is het van belang om te weten hoeveel geld er nog in lopende projecten zit en wat daar de komende tijd als omzet uit verwacht kan worden.

Meer weten?

We creëren oplossingen met behulp van Microsoft Power BI. Een toegankelijke tool waarmee u in korte tijd een helder inzicht krijgt in uw data. Power BI kan gekoppeld worden met vrijwel alle (offline en online) software en ook met diverse externe open databronnen. We geven u een dashboard met daarin alleen de informatie die relevant is. Dat geeft rust, richting en een beter rendement!

Nodig ons gerust uit voor een vrijblijvende kennismaking, zodat we de meerwaarde voor uw onderneming kunnen laten zien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *