De 5 belangrijkste KPI’s voor logistieke bedrijven

Business Intelligence is een manier om de prestaties te meten binnen je onderneming. Het geeft inzicht in hoe de onderneming ervoor staat. Het verklaart waarom de ene prestatie vooroploopt en de andere prestatie achterblijft. Bij business intelligence draait alles om het verkrijgen van inzicht en het kunnen ondernemen van actie. In elke sector en afdeling zijn er weer andere inzichten relevant. In deze blog geven we je de 5 belangrijkste KPI’s voor logistieke bedrijven.

Logistieke bedrijven

Bij logistieke KPI’s draait het vooral om de tijdigheid en juistheid van leveringen. De 5 belangrijkste KPI’s zijn:

  1. Levertijd: blankhet belangrijkste is dat de klant tijdig de verwachte order geleverd krijgt. Het gaat om de kwaliteit van de logistieke afhandeling. Deze KPI laat zien hoeveel procent van de totale orders tijdig en compleet zijn afgeleverd bij de klant.
  2. Bezettingsgraad: bij de bezettingsgraad gaat het om de bezetting van de warehouses. Hoeveel palletplaatsen zijn er nog beschikbaar en hoeveel palletplaatsen moeten er bezet zijn om de kosten te dekken. Het doel is een zo optimaal mogelijke benutting van de op- en overslagcapaciteit.
  3. Transportkosten: de kosten van het materieel en de brandstof bepalen voor het grootste deel de brutomarge van logistieke bedrijven. Door efficiënter te plannen kunnen transportkosten bespaard worden. Maar ook een betere bezetting betekent minder kilometers en dus minder kosten. Door de transportkosten per eenheid te monitoren kun je de trends ontdekken en aanpakken.
  4. Laad- en lostijden: wachten kost geld, dat is duidelijk. Registreer daarom wat de wachttijd is en deel ze in in categorieën. Op die manier is het mogelijk om onnodige wachttijden inzichtelijk en bespreekbaar te maken.
  5. Productiviteit: de productiviteit van chauffeurs bepaalt ook voor een groot deel de kosten van transport. Welke chauffeurs werken efficiënt en geven een goede bijdrage aan het resultaat van de onderneming? Welke chauffeurs hebben extra aandacht en begeleiding nodig? Breng het in beeld en maak het bespreekbaar.

Meer weten?

We creëren oplossingen met behulp van Microsoft Power BI. Een toegankelijke tool waarmee u in korte tijd een helder inzicht krijgt in uw data. Power BI kan gekoppeld worden met vrijwel alle (offline en online) software en ook met diverse externe open databronnen. We geven u een dashboard met daarin alleen de informatie die relevant is. Dat geeft rust, richting en een beter rendement!

Nodig ons gerust uit voor een vrijblijvende kennismaking, zodat we de meerwaarde voor uw onderneming kunnen laten zien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *