De 5 belangrijkste KPI’s voor productiebedrijven

Business Intelligence is een manier om de prestaties te meten binnen je onderneming. Het geeft inzicht in hoe de onderneming ervoor staat. Het verklaart waarom de ene prestatie vooroploopt en de andere prestatie achterblijft. Bij business intelligence draait alles om het verkrijgen van inzicht en het kunnen ondernemen van actie. In elke sector en afdeling zijn er weer andere inzichten relevant. In deze blog geven we je de 5 belangrijkste KPI’s voor productiebedrijven.

Productiebedrijven

De KPI’s bij een productiebedrijf hebben meestal betrekking op de efficiency en kwaliteit van het productieproces. De 5 belangrijkste KPI’s zijn:

blank

  1. Downtime: het kunnen draaien van productie staat logischerwijs voorop. Stilstandtijd leidt tot het niet kunnen produceren, wat leidt tot het niet kunnen leveren aan klanten. Belangrijk is om de oorzaken van downtime te analyseren, zodat daar op gestuurd kan worden. Denk aan een verdeling in onderhoud, geplande en ongeplande downtime, storingen en vakanties.
  2. Right first through (FTT): als de machines volop draaien, betekent dat nog niet automatisch dat er juist geproduceerd wordt. Producten kunnen defect zijn of niet door de kwaliteitscontrole komen. De FTT meet hoeveel procent van de bruto productie ook daadwerkelijk aan klanten geleverd kan worden. Met deze KPI meet je dus ook de afkeur en het afval in het productieproces.
  3. On-time delivery (OTD): deze KPI meet hoeveel procent van de orders tijdig en volledig aan klanten geleverd kan worden. Hierin wordt niet alleen de productie gemonitord, maar ook de logistieke afhandeling. Uiteraard is dit een belangrijke KPI voor de klanttevredenheid.
  4. Non-Conformance / complaints: de klanttevredenheid wordt niet alleen bepaald door de tijdige levering, maar ook is het goed om te weten of klanten tevreden zijn met het product zelf. Dat bepaalt je imago in de markt en zal een belangrijke rol spelen voor vervolgorders. Daarom is het goed om het aantal en de aard van klachten vast te leggen en te meten.
  5. Production target: hiermee wordt gemeten of de begrote productie ook daadwerkelijk gehaald wordt. Afhankelijk van de andere KPI’s kun je hier kiezen om dit te meten op de bruto productie of op de verkoopwaardige productie. Voor de dekking van de vaste kosten is het erg belangrijk dat de begrote productie wordt behaald.

Meer weten?

We creëren oplossingen met behulp van Microsoft Power BI. Een toegankelijke tool waarmee u in korte tijd een helder inzicht krijgt in uw data. Power BI kan gekoppeld worden met vrijwel alle (offline en online) software en ook met diverse externe open databronnen. We geven u een dashboard met daarin alleen de informatie die relevant is. Dat geeft rust, richting en een beter rendement!

Nodig ons gerust uit voor een vrijblijvende kennismaking, zodat we de meerwaarde voor uw onderneming kunnen laten zien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *